Waarom ik graag trouwjurken fotografeer

Zodra je de wereld van trouwjurken binnenstap, ontdek je dat er ontelbare variaties zijn aan vormen, materialen en mogelijkheden. Sinds mijn werk als trouwfotograaf, is mijn oog gevallen op het werk van echte designers. Designers die bruidsjurken ontwerpen.

Trouwjurken van designers worden gemaakt van de allermooiste stofjes. Het zijn de verfijnde details van een bruidsjurk die met zoveel aandacht zijn ontworpen.

Maar waarom trekt een trouwjurk mij zo aan?

Dat zit hem eigenlijk in 3 dingen: de achterkant van de jurk, de mouwen en hoe soepel de stof is. Over de stof zelf is natuurlijk ook vanalles te zeggen, maar dat is niet wat mij als fotograaf meteen opvalt. Ik kijk veel verder dan gewoon de bruidsjurk. Ik kijk naar hoe ik het in beeld kan brengen. Hoe het valt op je lijf, hoe jouw lichaam erin naar voren komt en hoe het stofje kan bewegen. Ik zal het even uitleggen:

De achterkant van een trouwjurk

De achterkant van de bruidsjurk wordt nog wel eens onderschat. Ik vind dat het toetje van je trouwkleding. Iedereen bekijkt je van voren: hoe je straalt, hoe het staat, hoe mooi je bent. Maar dan… draai je je om. Als fotograaf zie ik het liefst een stuk huid. Het liefst heel veel huid. Een stuk van je rug waarop de stof van je jurk is gedrapeerd.

Ik vind de rug van een vrouw één van de mooiste dingen om vast te leggen. Vraag me niet waarom, haha. Misschien omdat het een stukje van jou laat zien, maar niet alles. Alsof je een klein stukje van een geheim vertelt. Het heeft iets sensueels en sexy, denk ik.

Voorbeelden:

bruidsjurken, bruidsjurk brabant, wild at heart bridal, trouwjurken, trouwjurk breda, designer trouwjurk
bruidsjurken, bruidsjurk brabant, wild at heart bridal, trouwjurken, trouwjurk breda, designer trouwjurk

De mouwen

Vroeger was het hip om vooral mouwloze trouwjurken te dragen. Tegenwoordig is het juist supergaaf om jurken met lange mouwen te dragen. Het is modern en hip. En ik ga helemaal mee in deze trend. Ik vind het zó mooi! Ook hierin vind ik het iets spannends hebben: je laat niet alles zien, maar het is wel sexy! En ik vind het juist mooi om vast te leggen. Mooie, sierlijke mouwen, of juist minimalistisch, of soepelvallend.

Voorbeelden:

bruidsjurken, bruidsjurk brabant, wild at heart bridal, trouwjurken, trouwjurk breda, designer trouwjurk, lange mouwen
bruidsjurken, bruidsjurk brabant, wild at heart bridal, trouwjurken, trouwjurk breda, designer trouwjurk, lange mouwen
bruidsjurken, bruidsjurk brabant, wild at heart bridal, trouwjurken, trouwjurk breda, designer trouwjurk

Trouwjurken van soepele stof

Met soepel bedoel ik eigenlijk luchtig en dat het kan wapperen in de wind. Als het wappert, dan gaat mijn fotografenhart sneller kloppen. Want dat betekent beweging en dynamiek. En dat maakt de foto zó interessant om naar te kijken. Er gebeurt iets, zonder dat je iets in scene hoeft te zetten. Dat is zo gaaf! Als de bruid een stukje loopt en die jurk danst met haar mee… wauw!

Voorbeelden:

bruidsjurken, bruidsjurk brabant, wild at heart bridal, trouwjurken, trouwjurk breda, designer trouwjurk
bruidsjurken, bruidsjurk brabant, wild at heart bridal, trouwjurken, trouwjurk breda, designer trouwjurk

Maar waar vind ik die trouwjurken?

Goede vraag! Maar het verlossende antwoord is: gewoon bij ons in Nederland!
De foto’s uit deze blog komen van een winkel die deze jurken verkoopt.

Helaas trouwde ik net een beetje te vroeg, want één van mijn favoriete bruidswinkels ging pas open nadat ik mijn trouwjurk al gevonden had. Designers die dit soort jurken ontwerpen, hebben hun jurken hangen bij onder andere ‘Wild at Heart Bridal’ Nijmegen.

Wat vind jij mooi aan een trouwjurk?