Hoe ik begon als fotograaf

De vraag wordt me vaak gesteld: welke opleiding heb je gevolgd en hoe ben je uiteindelijk gekomen waar je nu bent, als fotograaf?

Daarom start ik mijn blog met een terugblik naar den beginnen van mijn fotografie carrière.

Foto: links Jeroen Noordzij, rechts Heidigita

Ik denk dat er totaal geen tekenen waren in mijn jeugd dat zou kunnen voorspellen dat ik ooit fotograaf zou worden. Ik was als kind vooral bezig met het inrichten van mijn eigen kamer. Iets richting interieur design zou dan logischer zijn geweest. Maar toen werd het eerst maatschappelijk werk en dienstverlening voor 3 maanden. Toen een poging gewaagd op rechercheur te worden, maar verder dan de intake tests kwam ik niet. Uiteindelijk besloten om Communicatie te gaan studeren, maar ook dat hield ik niet vol tot het einde.

Uiteindelijk was ik wanhopig. Ik ben de Pabo gaan doen. Toch wel afgemaakt, omdat ik vond dat ik nou wel een diploma moest hebben. Tijdens de opleiding tot leerkracht verveelde ik me best. Om het dan toch leuk te maken voor mezelf, ben ik mijn fotografie-passie gaan uitdiepen. Intussen deed ik heel wat kleine opdrachtjes voor onbekende magazines en hield ik me vooral bezig met fashion-fotografie.

Foto: Maike Simon

Na de Pabo werden mijn opdrachten steeds groter en werd het steeds moeilijker te combineren met het lesgeven. Toen heb ik toch voor een veiligere weg gekozen en ben ik eerst 3 jaar fulltime les gaan geven. In al mijn weekenden en avonduren hield ik me nog steeds bezig met fotografie.

Ik ben zelfs nog eens naar de fotovakschool gegaan met mijn portoflio. Maar daar stuurden ze me weer weg: ga het maar lekker zelf doen allemaal, want je bent eigenlijk te goed om een programma te volgen.

Foto: Amanda Drost

In 2015 ontmoette ik mijn grote liefde en ben ik voor hem verhuisd naar Breda. Toen besloot ik minder les te gaan geven. Wij trouwden een jaar later. Het hele proces van de zoektocht naar een trouwfotograaf vond ik waanzinnig. Het was zo leuk om me hierin te verdiepen, al helemaal vanuit het perspectief van een fotograaf. Toen ik onze trouwfotograaf te werk zag, was ik verkocht. Dit was hét beroep wat ik zou moeten gaan doen!

Tijdens mijn zwangerschap van onze oudste had ik zeeën van tijd om me te verdiepen in het (officieel) opstarten van mijn eigen bedrijf. De KVK was een feit. In mijn bevallingsverlof deed ik een workshop trouwfotografie, volgde ik mentorsessies, bekeek ik talloze webinars over trouwfotografie en marketing en het runnen van een business.

En zo begon het begin van mijn bedrijf als trouwfotograaf. Ik ben nog eens meegelopen met een fantastische fotograaf en heb voor familie mijn eerste bruiloft vastgelegd. Dat vond ik rete spannend, want nu kwam het er van op aan. Al mijn skills, snel kunnen schakelen en een goed proces van eerste afspraak tot aflevering van het laatste product.

Foto: Photographed by Anja

Ik heb nog nooit zoveel energie ergens van gekregen als van mijn werk als (trouw)fotograaf. Ook de gewone fotoshoots met koppels en gezinnen vond ik mega leuk.

En nu hou ik mijn skills nog steeds bij. Jaarlijks volg ik workshops, webinars, podcasts en mentorsessies. Ik hou mezelf graag scherp. Het is dan ook zo onwijs leuk om veel te verdiepen en te leren over een onderwerp wat echt in mijn hart zit. Mijn grote passie.

Heb jij jouw passie gevonden? Ik ben benieuwd of je daar net zoveel tijd aan besteed als ik aan fotografie. Laat het me weten in de comments!

Eerder portfoliowerk van mij zien? Ik heb tot 2018 werk staan op mijn website. Kijk maar eens op de laatste pagina in mijn portfolio.